Karadeniz'in Dünya Markası “Türk Somonu”

Karadeniz’de Türk Somonu yetiştiriciliği, 1990’lı yıllarda yapılan incelemeler sonucunda, bu denizin somon yetiştiriciliğine uygun olduğunun belirlenmesiyle başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 2020 yılında aldığı kararla, üretilen veya ihraç edilen ürünlerde ticari isim olarak ‘’Türk Somonu’’ olarak kullanılmasıyla yolculuğuna devam etti.  

SÜRDÜRÜLEBİLİR ve ÇEVRECİ YÖNTEMLERLE ÜRETİM YAPILIYOR

Türk Somonu yetiştiriciliği Karadeniz’in ekolojik özelliklerden gelen avantajlı durumu gereği kafeslerde Kasım-Mayıs ayları arasında 6 ay üretim yapılmakta, yaz aylarında boş bırakılmaktadır. Bu kapsamda Karadeniz, dünyanın en çevreci yetiştiricilik yöntemi kullanılarak en sağlıklı balıklarının yetiştiriciliğinin yapılmasına imkân sağlamaktadır. Bizler de Sağdıçlar Balıkçılık olarak sürdürülebilir, samimi ve gerçekçi politikalarımız ile doğanın korunmasına odaklanan bir iş modeli benimsiyoruz. Su ürünleri yetiştiriciliğinde çevreci yöntemler kullanmayı önceleyerek, doğal kaynakların korunmasına önem veriyoruz.

İHRACAT 5 YILDA 10 KAT ARTTI

Sahip olduğu görünüm, boyut, et kalitesi ve pazar avantajı gibi özellikleri ile ülkemizde yetiştirilen Türk Somonu, sektörümüz için büyük bir fırsatın kapısını açmıştır. Türk somonu ihracatının genel büyüklüğü, sektörün gelişimi ve uluslararası talep koşullarına bağlı olarak değişmekle beraber, dünya su ürünleri pazarında kısa zamanda büyümüştür. Türk Somonu ihracatı 2018-2022 yılları arasında 10 kat artarak 50.000 tona ulaşmıştır. Artan üretim kapasiteleri ile Rusya, Japonya, pazar payını büyütmeye devam etmektedir. 

OMEGA ve PROTEİN DEĞERLERİ DAHA YÜKSEK

Dünyada pembe etli balıkların popülerliğinin ve talebinin artması sebebiyle Türk Somonuna olan ilgi de her yıl artmaktadır. Prof. Dr. Mehmet Tolga Dinçer’in doğa ve çiftlik balıkları arasındaki besinsel içerik farklılıklarının tespiti adlı proje başlıklı, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğinin (EİB) Ağustos 2021 tarihindeki yayınlamış olduğu analiz raporuna göre; Türk Somonunun, Norveç Somonuna kıyasla ham protein ve ham yağ açısından daha yüksek değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir.

Norveç ve Türk Somonu Besin Değerleri Karşılaştırması

Türk Somonunu, Norveç Somonundan üstün kılan en önemli unsur EPA+DHA içeriğidir. Omega yağ asitleri sağlık açısından oldukça değerlidir. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişilerin her gün 0.2 g EPA+DHA alması gerektiğini vurgulamıştır. Bir porsiyon (200g) Türk somonu tüketimi bu değeri fazlasıyla karşılamaktadır. Türk Somonunun beyin ve kalp sağlığı açısından önem arz eden EPA+DHA içeriği Norveç Somonuna oranla 2 kat fazladır.

Kaynak: www.ssyub.org.tr